Инструктаж – Териториалните мерки за ограничаване на пътнотранспортни произшествия с участието на деца и намаляване на последствията

ИНСТРУКТАЖ

НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ ,,ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – с. НОВО СЕЛО
ЗА БЕЗОПАСНО ПРИДВИЖВАНЕ ПО ПЪТИЩАТА,
във връзка с Териториалните мерки за ограничаване на пътнотранспортни произшествия с участието на деца и намаляване на последствията

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през зимния период са пешеходците. В основната рискова група попадат пешеходци носещи тъмни връхни дрехи, както и имащите опасния навик да пресичат пътното платно където и да било , без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

1. БЪДИ ПРЕДПАЗЛИВ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не избързвай и не предприемай пресичане на заснежено или заледено пътно платно, дори да ти се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно. В този момент неговият реален спирачен път е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост, шофьорът ще те забележи непосредствено пред автомобила си, когато е НЕВЪЗМОЖНО ДА ТЕ ПРЕДПАЗИ. Не забравяй , че ти пресичаш заледеното и заснежено платно значително по-бавно, а в стремежа си да преминеш по-бързо може да се подхлъзнеш и да паднеш пред автомобила. Много често пешеходците биват блъскани, когато от заснежен, непочистен тротоар внезапно слизат на платното, в опасната зона на автомобил, чийто водач е в невъзможност да спре.

2. ОСИГУРИ СИ ДОБРА ВИДИМОСТ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ СНЕГОВАЛЕЖ!

Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките правят пешеходците по-бавни и трудно реагиращи на извънредни ситуации. Това ограничава възможностите им да наблюдават обстановката по пътя или улицата както, примерно, през лятото. Ушанката, наушниците, слушалките и шалът на пешеходеца му пречат да чуе шума на двигателя на приближаващ автомобил, звукът допълнително се поглъща от обилния снеговалеж и снежната покривка. Затова бъди нащрек и по възможност си осигури максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

3. ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ И ПРИБЛИЖАВАЩ АВТОМОБИЛ ИЗЛЕЗ ИЗВЪН ПЛАТНОТО!

Движещите се пеш при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. Запомни добре, че шофьорите на приближаващите автомобили те виждат далеч по-късно, отколкото предполагаш . Затова по-добре бъди извън платното – по възможност на тротоар – докато отминат!

4. НЕ БЪРЗАЙ ДА ПРЕСИЧАШ ПЪТНОТО ПЛАТНО!

Много улици в населените места са без осветление и се налага преминаване пеш по неосветени маршрути. По възможност пресечи платното там, където е осветено. Ако ти предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждаш фарове на приближаващ автомобил, в интерес на твоята лична безопасност е ДА ГО ИЗЧАКАШ ДА ПРЕМИНЕ и тогава да пресечеш. Не забравяй, че шофьорът на приближаващия автомобил не те вижда в същия момент, в който ти виждаш фаровете на автомобила му, а ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ТЕ ПРЕДПАЗИ! Действай предпазливо дори когато пресичаш осветен участък – огледай се няколко пъти наляво и надясно преди да тръгнеш!

5. ПАЗИ СЕ ОТ ПРИБЛИЖАВАЩИ АВТОМОБИЛИ! СЛОЖИ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА!

Между малките градове и съседните близки села вечер се движат пеш много хора. Те дори не подозират големия риск да бъдат блъснати от застигащи ги автомобили, движещи се в същата посока. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно – отдясно и то по платното. Шофьорът на застигащия ги автомобил ги вижда много късно, когато вече не може да направи спасителна маневра или да спре. Рискът е още по-голям, когато пешеходецът е с тъмни дрехи /трудно забележим/ , а шофьорът има срещу себе си фаровете на насрещен автомобил. Тогава той може да те забележи едва когато е на около 25 метра от теб. Затова, ако се движиш пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, тогава НЕЗАБАВНО ИЗЛЕЗ ОТ ПЛАТНОТО и изчакай отминаването на автомобила. Не разчитай погрешно, че шофьорът на застигащия те автомобил ЩЕ ТЕ ВИДИ И ЩЕ ТЕ ЗАОБИКОЛИ! Жертвите на тази лъжлива увереност са предостатъчно. Приближава ли автомобил – излез извън очертанията на платното- на банкета и дори по-далече! Изключително важно за безопасността на пешеходците в тъмната част от денонощието да носят светлоотразителни жилетки!

6. НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА СПИРАШ АВТОМОБИЛИ!

Ако вървиш пеш извън населено място по тъмно, не се опитвай да спираш автомобили “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, ти несъзнателно навлизаш по-навътре в платното и се излагаш на опасност да бъдеш блъснат от автомобила, който се опитваш да спреш. При това шофьорите не са склонни да спират и вземат случайни пътници, особено по тъмно.

7. ОБОЗНАЧИ СЕ, ЗА ДА БЪДЕШ ВИДИМ ПО-ОТДАЛЕЧЕ!

Ако е неотложно и неизбежно да вървиш пеш по-тъмно, направи нещо нестандартно за твоята безопасност. От изключителна важност е дрехите ти да са с вградени светлоотразителни елементи ,за да бъдеш видим за шофьорите отдалече. При липса на светлоотразителна жилетка, по възможност, облечи светла връхна дреха. Велосипедистите са длъжни при движение по тъмно, извън населените места и при намалена видимост да носят светлоотразителни жилетки. Ако нямаш подходяща дреха, може да носиш светъл, добре забележим лек предмет. Така ще бъдеш забелязан достатъчно отдалече. Необходимо е родителите да осигурят такива жилетки на децата си, за да са в безопасност, когато отиват и се връщат от училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *