ИНСТРУКТАЖ ПО БДП – почивни дни м. май 2024 г.

Утвърден със заповед № РД – 10 – 456/17.04.2024

ИНСТРУКТАЖ
ПО БДП – за дните както следва:
1. 1 май 2024 /сряда/ – Ден на труда и на международната работническа солидарност е неприсъствен и неучебен ден.
2. От 03.05.2024 г. до 06.05.2024 г. – неприсъствени и неучбни дни – Велики петък, Велика събота и Великден
3. 24 май 2024 /петък/ ден – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост е неприсъствен и неучебен ден.

НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ ,,ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – С. НОВО СЕЛО,ОБЩ. СТАМБОЛИЙСКИ,ОБЛ.ПЛОВДИВ

Във връзка с определената пролетна ваканция.
Ръководството на училището и ВИКБДП ви припомнят правилата за безопасност на движение по пътищата. Всички ученици са запознати с подробен и ясен инструктаж по безопасност на движението по пътищата.
1. Обозначете се! Бъдете видими отдалече!

По възможност снабдете се с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи. Така ще бъдете видими за шофьорите отдалече. Може да се използва и светлоотразителна жилетка или допълнително закрепени светлоотразяващи елементи на връхната дреха или на ръчния багаж.
Не забравяйте, че пешеходецът с тъмни дрехи, е трудно забележим и рискът от настъпването на пътен инцидент е още по-голям.
2. В населените места и извън тях често се налага придвижване пеша по неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ОТМИНЕ и едва тогава преминете безопасно на отсрещната страна.

3. Не тръгвайте да пресичате по мокро или заледено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Изчакайте го да отмине. Реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от валежи или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато е в НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.

4. Когато чакате автобуса, тролейбуса или трамвая на спирката, не тичайте към него още преди да е спрял. При струпване на хора, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.
В тъмната част на денонощието шофьорите може трудно да забележат в огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане, не бързайте веднага да пресечете платното пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.
5. Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж!
Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките Ви правят по-бавни и ограничават възможностите ви да наблюдавате обстановката по пътя или улицата.
Звукът допълнително се поглъща при валеж.
6. Пазете се от застигащи ви автомобили!
При движение извън населените места в тъмната част на денонощието, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток. Ако има банкет, трябва да се движите по него. Така навреме ще видите приближаващия автомобил.
7. При обилни валежи и приближаващ автомобил излезте извън платното!
Движещите се пеша при обилен валеж са още по-трудно забележими за шофьорите. В такава ситуация е важно пешеходците да напуснат платното до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *